najlepsze herbaty

Najlepsze herbaty

Cukier idzie w parze z herbatą niemal od początku. Wystarczy powiedzieć, że rynek, na którym można było kupić najlepsze herbaty i cukier były tak blisko powiązane, że oba towary były traktowane jako towary uzupełniające. Dzisiaj wiele się zmieniło, mamy dostęp do różnych słodzików, a nasze gusta są inne, a także trendy w modzie. Dużo miejsca poświęcamy także problemom zdrowotnym. Warto przyjrzeć się bliżej temu, czym oprócz cukru, możemy codziennie słodzić naszą herbatę lub kawę.

Dobra herbata

Każda dobra herbata może być posłodzona cukrem wytwarzanym z trzciny cukrowej. Jest to najstarszy rodzaj cukru. Warto jednak wiedzieć, że najlepsze herbaty na rynku mogą być słodzone za pomocą melasy. Jest to ciemna i gęsta substancja przypominająca słodki syrop. Pozostaje po produkcji cukru w momencie, gdy jego późniejsze odzyskiwanie nie jest już opłacalne. Słodycz w melasie zapewnia sacharoza. Istnieją różne melasy w zależności od materiału wyjściowego dla cukru. Melasa zawiera wiele cennych minerałów i witamin, które nie występują w rafinowanym cukrze.

Słodzenie melasą

Powinniśmy także wiedzieć, że zarówno herbata czarna, jak i zielona może być z powodzeniem słodzona glukozą i syropem fruktozowym. Jest to syrop wyekstrahowany z kukurydzy. Składa się z fruktozy i glukozy w podobnych ilościach. Ze względu na swoje właściwości jest często stosowany w przemyśle spożywczym do słodzenia żywności, w szczególności napojów. Ze względu na wysoką zawartość fruktozy, jest jednak szkodliwy dla zdrowia. Trzeba wiedzieć, że wszystkie herbaty świata mogą być słodzone prostym cukrem występującym w owocach. Często jest ten cukier zalecany dla diabetyków. Ponadto, owoce zawierają witaminy i minerały oraz inne substancje cenne dla naszego organizmu. Jest to prosty cukier, który jest najłatwiejszy do wchłonięcia przez ludzki organizm. Smakuje on nieco mniej słodko niż biały cukier.

herbata zimowa

Koniec upalnych dni i coraz dłuższe wieczory sprawiają, że coraz częściej sięgamy po herbatę. Chociaż największą popularnością cieszy się tradycyjna, herbata czarna to jednak nie da się ukryć, że z roku na rok coraz więcej osób interesuje się przygotowaniem naparów z owoców czy herbatami z różnymi dodatkami. Przeciwnicy dodatków do herbaty uważają, że tradycyjna english breakfast tea nie smakuje tak samo w połączeniu z dodatkiem cytryny, miodu czy innych składników. Czy mają rację? Dlaczego warto sięgnąć po urozmaicone herbaty z różnymi dodatkami?

Przede wszystkim, dodatki do herbaty mogą mieć niezwykle pozytywny wpływ na organizm. Herbata z imbirem doskonale wzmocni odporność i poprawi funkcjonowanie organizmu. Przyswojenie tak dużej dawki imbiru mogłoby być kłopotliwe, a w połączeniu z herbatą smak tej przyprawy nie jest tak intensywny. Wiele osób sięga po dodatki do herbat szczególnie w okresie przesilenia zimowego, gdy organizm potrzebuje sporego wzmocnienia, aby poradzić sobie z czyhającymi nań wirusami i bakteriami. Herbata zimowa z miodem i cytryną nie tylko poprawia odporność, ale również i niezwykle smakuje. Herbata earl grey w połączeniu z dodatkami takimi, jak jaśmin czy ananas stanowi niebanalne połączenie i urozmaica smak. Tak przygotowana potrawa na pewno podkreśli niezwykłe chwile.

Olbrzymią popularnością cieszą się również smakowe herbaty zielone. Dzięki dodatkom takim, jak opuncja czy malina smak zielonej herbaty jest nieco zamaskowany. Spora część osób wybierających na co dzień zielone herbaty tak naprawdę nie przepada za ich smakiem i potrzebuje składnika, który zamaskuje ich aromat. Dzięki dodatkom do herbat prosty napój może stać się naprawdę królewskim naparem. Warto zatem przynajmniej raz na jakiś czas sięgnąć po herbatę z dodatkami - różnica w smaku będzie na pewno od razu zauważalna.