najlepsze herbaty

Najlepsze herbaty

Cukier idzie w parze z herbatą niemal od początku. Wystarczy powiedzieć, że rynek, na którym można było kupić najlepsze herbaty i cukier były tak blisko powiązane, że oba towary były traktowane jako towary uzupełniające. Dzisiaj wiele się zmieniło, mamy dostęp do różnych słodzików, a nasze gusta są inne, a także trendy w modzie. Dużo miejsca poświęcamy także problemom zdrowotnym. Warto przyjrzeć się bliżej temu, czym oprócz cukru, możemy codziennie słodzić naszą herbatę lub kawę.

Dobra herbata

Każda dobra herbata może być posłodzona cukrem wytwarzanym z trzciny cukrowej. Jest to najstarszy rodzaj cukru. Warto jednak wiedzieć, że najlepsze herbaty na rynku mogą być słodzone za pomocą melasy. Jest to ciemna i gęsta substancja przypominająca słodki syrop. Pozostaje po produkcji cukru w momencie, gdy jego późniejsze odzyskiwanie nie jest już opłacalne. Słodycz w melasie zapewnia sacharoza. Istnieją różne melasy w zależności od materiału wyjściowego dla cukru. Melasa zawiera wiele cennych minerałów i witamin, które nie występują w rafinowanym cukrze.

Słodzenie melasą

Powinniśmy także wiedzieć, że zarówno herbata czarna, jak i zielona może być z powodzeniem słodzona glukozą i syropem fruktozowym. Jest to syrop wyekstrahowany z kukurydzy. Składa się z fruktozy i glukozy w podobnych ilościach. Ze względu na swoje właściwości jest często stosowany w przemyśle spożywczym do słodzenia żywności, w szczególności napojów. Ze względu na wysoką zawartość fruktozy, jest jednak szkodliwy dla zdrowia. Trzeba wiedzieć, że wszystkie herbaty świata mogą być słodzone prostym cukrem występującym w owocach. Często jest ten cukier zalecany dla diabetyków. Ponadto, owoce zawierają witaminy i minerały oraz inne substancje cenne dla naszego organizmu. Jest to prosty cukier, który jest najłatwiejszy do wchłonięcia przez ludzki organizm. Smakuje on nieco mniej słodko niż biały cukier.