herbaty owocowe

Napary owocowe

Herbata to nie tylko rytuał parzenia oraz picia, ale przede wszystkim źródło cennych składników. Czy aby na pewno? O ile zielona herbata wykazuje wiele właściwości pożądanych m.in. schładza organizm czy przyspiesza trawienie, o tyle granulowane herbaty nie mają nic wspólnego ze zdrowiem. Na pierwszy rzut oka widać brak powiązań z herbatą, a znajdujące się w opakowaniu granulki bardziej przypominają sproszkowana karmę niż napój. Z resztą żadne wrażenia zmysłowe nie działają na plus tego produktu. Zapach granulowanych herbat owocowych przypomina laboratorium chemiczne, co potwierdza tylko smak wzbogacony sztucznymi dodatkami mającymi przypominać wyróżnione w nazwie owoce. Aby dopełnić moc wrażenia, wystarczy przeanalizować skład wybranego rodzaju takiego płynu. Dobra herbata, to z pewnością nie herbata granulowana.

Herbata granulowana

Na pierwszym miejscu w składzie produktu znajduje się cukier. Żaden sklep z herbatami nie będzie posiadał tego "chemicznego specyfiku" w swoim asortymencie, ponieważ artykuł przypomina herbatę tylko  z nazwy. Oto przykładowy skład herbaty granulowanej: cukier, glukoza, cukier trzcinowy (10%), regulator kwasowości - kwas cytrynowy, sok cytrynowy (0,4%) odtworzony z suszonego soku cytrynowego, ekstrakt herbaty czarnej (0,1%), barwnik - E 150d, aromat, witamina C. Tylko trzy pierwsze pozycje to różnego rodzaju cukry, który stanowią większą część składu. Pozostałe elementy wcale nie zachęcają do zakupu. Nic więc dziwnego, że kaloryczność tego napoju wynosi około 400 kcal na 100 gramów, co jest równoważne ze zjedzeniem batonika lub pączka. Czy naprawdę warto tracić pieniądze, by truć własny organizm, nie dostarczając w zamian żadnych składników odżywczych, a podając jedynie puste kalorie? Rynek herbaciany przesycony jest różnorodnymi herbatami z całego świata, dzięki którym można poznawać orientalne smaki lub niecodzienne połączenia składników. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie klasyczna herbata czarna.

rooibos

Rooibos

Rooibos jest swoistą herbatą o zabarwieniu czerwonym, pochodzącą z Afryki. Posiada ona bardzo dużo pozytywnych właściwości, które są przydatne na co dzień. Napar z liści aspalatu prostego czyli inaczej Rooibos jest bardzo popularny w Afryce. Inna nazwa tej herbaty to czerwonokrzew. Jest ona uprawiana tylko i wyłącznie w 1 obszarze Republiki Południowej Afryki. Charakteryzuje się łagodnym smakiem, piękną rubinową barwą oraz bardzo dobrymi właściwościami prozdrowotnymi.

Właściwości herbaty Rooibos

Herbata Rooibos pozwala tworzyć wyjątkowe napary ziołowe, które mają bardzo ciekawe właściwości. Podstawowym zastosowaniem tego rodzaju herbaty jest stosowanie jej przy różnego rodzaju schorzeniach związanych z przewodem pokarmowym. W swoim składzie posiada związki polifenolowe, które mają bardzo dobre działanie przeciwzapalne oraz przeciwskurczowe. Może być ona stosowana jako skuteczny środek na kolki u niemowląt. Kolejną zaletą tej herbaty jest to, że zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy. Dzięki temu spowalnia starzenie się organizmu oraz zwalcza wolne rodniki mające wpływ na powstawanie chorób cywilizacyjnych. Wyciągi z tej rośliny są także bardzo popularne w kosmetyce. Posiadają właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne czy też przeciwzapalne. Dlatego też herbata Rooibos stosuje się podczas leczenia trądziku, egzemy czy też poparzeń słonecznych.

Kiedy pić herbatę Rooibos

Najważniejszą różnicą pomiędzy tą herbatą a herbatami zielonymi czy też czarną jest fakt, że nie zawiera kofeiny. Dzięki temu nie pobudza organizmu oraz nie przeszkadza w zasypianiu. Także bez problemów herbatę tą można spożywać wieczorem przed snem. W związku z tym również napar przygotowany z czerwonokrzewu może być bez problemów stosowany przez dzieci, kobiety w ciąży czy też kobiety karmiące piersią. Dostępna jest zarówno w postaci saszetek jak i liści.

zielona herbata

Zielona herbata

Najlepsza herbata to napój znany w Polsce i ceniony od wielu lat. Jednak ilu z nas próbowało wyśmienitych deserów z jej dodatkiem? Japończycy wprost uwielbiają słodkości z dodatkiem herbaty matcha. Jest to zielona herbata o bardzo ciekawym smaku i aromacie, która sproszkowana może posłużyć jako idealna baza do lodów, batoników i wielu innych rodzajów produktów.

Herbata i słodycze

Na naszym rynku nie ma praktycznie słodyczy z dodatkami herbaty, ponieważ w dalszym ciągu nie jest to połączenie nam znane i zakorzenione w naszej kulturze. Tymczasem istnieje wiele przepisów na chociażby domowe wypieki, które wykorzystują herbatę. Najciekawsze przepisy są wyjątkowo ciekawe. To na przykład dobra herbata, w tym wypadku herbata zielona. Stanowi ona wyjątkowo interesujący składnik ciast. W sieci z łatwością możemy natrafić na receptury na biszkopt z kremem z matchy i kremowym musem owocowym, ciasto czekoladowe z zieloną herbatą czy kruche ciasto z senchą. Jest ich całe mnóstwo, jednak zastanawia brak innych rodzajów herbat w charakterze dodatku. Wydaje się jednak, że deser, lodowy lub innego rodzaju łączący herbaty świata, jak chociażby earl grey, darjeeling, english breakfast czy nawet napary ziołowe i nietypowy smakowo gatunek jakim jest herbata czerwona to znakomity i oryginalny pomysł.

Eksperymenty kulinarne z herbatą

Pamiętajmy, że przecież eksperymenty powinny stanowić jeden z fundamentów ciekawej kuchni. Nie bójmy się próbować nowych połączeń, dzięki temu można odkryć znakomite kombinacje, o których nawet byśmy nie pomyśleli, że mogą razem współgrać na talerzu.  No i weźmy pod uwagę to, że by deser oczarował naszych gości czy najbliższych, najlepiej będzie korzystać z jak najlepszej jakości składników. W tym celu powinniśmy wybrać sklep z herbatami, który posiada nie tylko spory wybór herbat mniej znanych i akcesoriów, ale także sprawdzone i po wielokroć wykorzystywane herbaty zielone czy doskonałe na prezent zestawy herbat.

herbata jaśminowa

Herbata jaśminowa

Aromatyzowane herbaty zyskują coraz większą popularność wśród Polaków. Sam proces tworzenia aromatyzowanej herbaty jest prosty, gdyż liście herbaty bardzo łatwo przejmują zapach składnika. Przykładem takiej herbaty może być herbata jaśminowa. Na rynku pojawia się coraz więcej sztucznie aromatyzowanych herbat, które smakują dość chemicznie i zdecydowanie nie przypominają smacznej, wysokiej jakości herbaty aromatyzowanej.

Herbaty aromatyzowane

 Najpopularniejszych rodzajem naturalnie aromatyzowanej herbaty jest herbata jaśminowa. Jest to herbata zielona do której dodaje się kwiaty jaśminu, aby uzyskała swój niesamowity aromat. Herbata jaśminowa powstała w Chinach i obecnie jest jednym z najpopularniejszych rodzajów herbat na świecie, między innymi dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi oraz niesamowitych właściwościach uspokajających. Innym, nieco bliższym przykładem jest herbata Earl Grey. Powstała ona w Wielkiej Brytanii. Prawdziwa, najwyższej jakości herbata Earl Grey składa się z herbaty cejlońskiej oraz naturalnego olejku z bergamotki, który odpowiada za ten charakterystyczny aromat.

Herbata zielona

W Japonii natomiast ogromną popularnością cieszy się zielona herbata genmaicha do której dodaje się prażonego, brązowego ryżu, aby uzyskać wspaniały, ryżowy, nieco orzechowy posmak. Kolejny przykładem aromatyzowanej herbaty jest Masala Chai. Jest to herbata powstała w Indiach do której dodaje się kardamon, imbir i goździki. Bardzo często używa się również wielu innych dodatków, w zależności od regionu. W Masala Chai można więc znaleźć również migdały, szafran, pieprz, cynamon, kolendrę, gałkę muszkatową, kardamon, liść  laurowy, kumin, anyż, czy koper włoski.

W internetowych sklepach zajmujących się sprzedażą wysokiej jakości herbat znaleźć wiele wspaniałych naturalnie aromatyzowanych herbat. Kupowanie sztucznie aromatyzowanych herbat etylowaniliną lub aldehydem C - 17, czy aldehydem C - 18 jest kompletnie bezsensowne i przede wszystkim szkodliwe dla naszego zdrowia.

dobra herbata

Jesienne i zimowe wieczory sprzyjają spędzaniu czasu w domowej, spokojnej atmosferze. Doskonałym dodatkiem do długich, wieczornych spotkań jest dobra herbata. Nie wszyscy jednak wiedzą, że odpowiednie przygotowanie herbacianego naparu to prawdziwy rytuał. Okazuje się, że parzenie poszczególnych rodzajów herbat powinno przebiegać w specjalnie dobranej temperaturze. Bardzo istotny jest również czas parzenia herbaty - zbyt długie jej parzenie może sprawić między innymi, że będzie gorzka a smak zostanie całkowicie zatracony.

Bardzo duże znaczenie takie informacje mają w przypadku herbat innych niż herbata czarna. Zdecydowana większość osób wie, że herbaty czarne zaparza się wrzątkiem i tą zasadę stosuje również do innych gatunków herbat. To duży błąd. Na przykład japońska zielona herbata powinna być zaparzana wodą o temperaturze ok. 70 - 80 stopni Celsjusza. Czas parzenia, jeśli chodzi o herbaty zielone także jest odmienny - o ile w przypadku czarnej herbaty dłuższy czas parzenia może sprawić jedynie, że moc naparu będzie większa, o tyle w przypadku zielonych herbat zbyt długie zaparzanie herbaty może doprowadzić nawet do całkowitego zepsucia jej smaku. Co ciekawe, w przypadku zielonych herbat czas parzenia może oddziaływać również na jej właściwości. Powinno się ją parzyć do 2-3 min., gdyż po dłuższym czasie może działać na obniżenie ciśnienia. Warto na takie informacje zwracać szczególną uwagę. Gdzie szukać informacji o czasie zaparzania herbat? Przede wszystkim na opakowaniu. Zarówno napary owocowe, jak i herbata rooibos czy biała herbata posiadają tego typu informacje na opakowaniu. W razie wątpliwości zawsze warto zapytać o sposób parzenia herbaty sprzedawcę w sklepie z herbatami. Jest to na pewno osoba znająca wszystkie podstawowe zasady, które decydują o parzeniu różnych gatunków herbat.