Herbaty świata dostępne dla każdego
Dobra herbata od wieków cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Kiedyś był to produkt ekskluzywny. Teraz nie jest to już napój dostępny jedynie dla wybranych. Bez problemu można sięgać po najróżniejsze herbaty świata. Dzielą się one według różnych kryteriów. Jednym z podstawowych jest rozróżnienie na herbaty liściaste i ekspresowe. Każdy z tych rodzajów ma swoje zalety i wady. Wybór między nimi zależy głównie od indywidualnych preferencji. Zestawy herbat można także dobierać pod kątem okazji czy pory dnia.
Najlepsze herbaty liściaste
Herbaty liściaste stanowią kwintesencję tradycji i smaku. Najczęściej w opakowaniach znajduje się susz doskonałej jakości. Najlepsze herbaty są bowiem starannie zbierane i suszone. W zależności od rodzaju, są także często poddawane minimalnej obróbce. Wszystko to pozwala zachować ich naturalne właściwości i bogactwo aromatów. Taka herbata wymaga jednak więcej uwagi podczas parzenia. Warto ją przygotowywać w specjalnych czajniczkach lub zaparzaczach. Konieczne jest przy tym kontrolowanie czasu i temperatury wody. Jest to proces, który może stać się prawdziwym rytuałem. Przyniesie satysfakcję i chwilę wytchnienia w codziennym zabieganiu.
Zestawy herbat ekspresowych
Herbaty ekspresowe są symbolem wygody i szybkości. Zostały stworzone z myślą o osobach, które cenią sobie łatwość przygotowania napoju. Torebki herbaty ekspresowej zawierają drobno pokruszone liście. Takie fragmenty szybciej oddają swój aromat do wody. Wystarczy wrzucić torebkę do kubka i zalać wrzątkiem. Nie ma konieczności odmierzania określonych ilości suszu. Zadbał o to bowiem producent. Herbata zielona bądź czarna w saszetkach jest dobrym rozwiązaniem w przypadku braku czasu.
Które zestawy herbat są lepsze?
Podstawowym argumentem na korzyść herbat liściastych jest ich wyższa jakość. Liście są zazwyczaj starannie selekcjonowane. Taka czarna czy biała herbata pochodzi najczęściej z najlepszych plantacji. Proces parzenia herbaty pozwala wydobyć z niej wszystkie subtelne aromaty. Są one trudne do osiągnięcia w herbacie ekspresowej. Herbaty liściaste można także łatwiej rozpoznać pod względem jakości. Już rzut oka na liście pozwala ustalić, czy jest to produkt gorszej jakości.
Herbaty ekspresowe wygrywają pod względem praktyczności. Są łatwe w przygotowaniu i idealne do zabrania w podróż. Są także dostępne w każdym sklepie w sporym wyborze. Warto jednak pamiętać, że ekspresowa herbata czarna zazwyczaj będzie słabszej jakości od liściastej odpowiedniczki. Torebki mogą zawierać pył herbaciany i łodygi, które niekoniecznie wpływają pozytywnie na smak.
Jesienny zestaw herbat
Na pytanie zawarte w tytule, która herbata będzie najlepsza na jesień, odpowiedź jest prosta: zależy co lubisz! Warto jednak zastanowić się, który zestaw herbat wybrać, by zacząć przygodę z odpowiednią herbatą na jesienne wieczory. Każdy sklep z herbatami oferuje szereg jej rodzajów, z których wiele ma etykietę "jesienna" lub "rozgrzewająca". Odpowiednio dobrany gatunek z najpotrzebniejszymi dodatkami i aromatami pozwoli uzyskać mieszkankę, która rozgrzeje nawet największego zmarzlucha.
Herbata zimowa idealna na jesień
Zacznijmy od herbaty zimowej. Mamy wiele jej rodzajów. Niemal każda ma jednak wspólne cechy. Po pierwsze, będzie to najczęściej herbata czarna, którą podajemy zalaną wrzątkiem - najcieplej jak się da! Co do dodatków, to będą to zwykle pomarańcza, goździk i cynamon. Zmieszane w różnych proporcjach tworzą ten niezapomniany zapach Świąt i zimy - ale takiej, którą spędzamy przed kominkiem z książką w ręku. Bardzo często taka herbata zimowa to herbata z imbirem. Ostry, niemal piekący smak tego korzenia połączony z herbatą z innymi dodatkami to doskonały sposób na rozgrzanie się podczas chłodnych i wilgotnych wieczorów. Dodawany do herbacianych liści korzeń imbiru komponuje się świetnie z camelia sinensis i podkreśla jej moc i smak.
Mniej oczywisty wybór
Inną opcją, z której możemy skorzystać w jesienne wieczory, jest tak zwana herbata rooibos. Tak zwana, gdyż w rzeczywistości jest to całkiem inna roślina nazywana czerwonokrzewem afrykańskim. Sprawdza się świetnie tak jako mrożony napój, jak i ciepły wywar, o specyficznym, delikatnym smaku. Rooibos ma też taką zaletę, że nie posiada żadnych substancji stymulujących jak teina. Może być zatem swobodnie pity przez osoby wrażliwe na pobudzające właściwości klasycznej herbaty. Dobrym wyborem na chłodne wieczory może być także earl grey.
Czarna herbata aromatyzowana olejkiem bergamoty o specyficznym smaku doskonale nas rozgrzeje i pobudzi. Jeśli wciąż nie wiesz co wybrać dla siebie, możesz po prostu zaopatrzyć się w cały zestaw herbat. Trochę zimowej, nieco imbiru, rooibosa lub earl grey'a nie dość, że pozwolą Ci się zagrzać, to jeszcze poznać nowe smaki herbat świata.
Koniec upalnych dni i coraz dłuższe wieczory sprawiają, że coraz częściej sięgamy po herbatę. Chociaż największą popularnością cieszy się tradycyjna, herbata czarna to jednak nie da się ukryć, że z roku na rok coraz więcej osób interesuje się przygotowaniem naparów z owoców czy herbatami z różnymi dodatkami. Przeciwnicy dodatków do herbaty uważają, że tradycyjna english breakfast tea nie smakuje tak samo w połączeniu z dodatkiem cytryny, miodu czy innych składników. Czy mają rację? Dlaczego warto sięgnąć po urozmaicone herbaty z różnymi dodatkami?
Przede wszystkim, dodatki do herbaty mogą mieć niezwykle pozytywny wpływ na organizm. Herbata z imbirem doskonale wzmocni odporność i poprawi funkcjonowanie organizmu. Przyswojenie tak dużej dawki imbiru mogłoby być kłopotliwe, a w połączeniu z herbatą smak tej przyprawy nie jest tak intensywny. Wiele osób sięga po dodatki do herbat szczególnie w okresie przesilenia zimowego, gdy organizm potrzebuje sporego wzmocnienia, aby poradzić sobie z czyhającymi nań wirusami i bakteriami. Herbata zimowa z miodem i cytryną nie tylko poprawia odporność, ale również i niezwykle smakuje. Herbata earl grey w połączeniu z dodatkami takimi, jak jaśmin czy ananas stanowi niebanalne połączenie i urozmaica smak. Tak przygotowana potrawa na pewno podkreśli niezwykłe chwile.
Olbrzymią popularnością cieszą się również smakowe herbaty zielone. Dzięki dodatkom takim, jak opuncja czy malina smak zielonej herbaty jest nieco zamaskowany. Spora część osób wybierających na co dzień zielone herbaty tak naprawdę nie przepada za ich smakiem i potrzebuje składnika, który zamaskuje ich aromat. Dzięki dodatkom do herbat prosty napój może stać się naprawdę królewskim naparem. Warto zatem przynajmniej raz na jakiś czas sięgnąć po herbatę z dodatkami - różnica w smaku będzie na pewno od razu zauważalna.
Najlepsze herbaty
Cukier idzie w parze z herbatą niemal od początku. Wystarczy powiedzieć, że rynek, na którym można było kupić najlepsze herbaty i cukier były tak blisko powiązane, że oba towary były traktowane jako towary uzupełniające. Dzisiaj wiele się zmieniło, mamy dostęp do różnych słodzików, a nasze gusta są inne, a także trendy w modzie. Dużo miejsca poświęcamy także problemom zdrowotnym. Warto przyjrzeć się bliżej temu, czym oprócz cukru, możemy codziennie słodzić naszą herbatę lub kawę.
Dobra herbata
Każda dobra herbata może być posłodzona cukrem wytwarzanym z trzciny cukrowej. Jest to najstarszy rodzaj cukru. Warto jednak wiedzieć, że najlepsze herbaty na rynku mogą być słodzone za pomocą melasy. Jest to ciemna i gęsta substancja przypominająca słodki syrop. Pozostaje po produkcji cukru w momencie, gdy jego późniejsze odzyskiwanie nie jest już opłacalne. Słodycz w melasie zapewnia sacharoza. Istnieją różne melasy w zależności od materiału wyjściowego dla cukru. Melasa zawiera wiele cennych minerałów i witamin, które nie występują w rafinowanym cukrze.
Słodzenie melasą
Powinniśmy także wiedzieć, że zarówno herbata czarna, jak i zielona może być z powodzeniem słodzona glukozą i syropem fruktozowym. Jest to syrop wyekstrahowany z kukurydzy. Składa się z fruktozy i glukozy w podobnych ilościach. Ze względu na swoje właściwości jest często stosowany w przemyśle spożywczym do słodzenia żywności, w szczególności napojów. Ze względu na wysoką zawartość fruktozy, jest jednak szkodliwy dla zdrowia. Trzeba wiedzieć, że wszystkie herbaty świata mogą być słodzone prostym cukrem występującym w owocach. Często jest ten cukier zalecany dla diabetyków. Ponadto, owoce zawierają witaminy i minerały oraz inne substancje cenne dla naszego organizmu. Jest to prosty cukier, który jest najłatwiejszy do wchłonięcia przez ludzki organizm. Smakuje on nieco mniej słodko niż biały cukier.