herbata czarna earl grey

Lubiana i ceniona herbata

Aromatyczną herbatą można delektować się o poranku przy śniadaniu. Może być ona również fantastycznym dodatkiem wzbogacającym popołudniowe spotkania towarzyskie. Szczególnie earl grey kojarzy się ze słynną herbatką o piątej. Dobra herbata ma licznych zwolenników i szacuje się, że jest to drugi najczęściej spożywany napój na świecie. Bywa niezastąpiona w lecie z dodatkiem lodu i cytryny. Sprawdzi się również w chłodne wieczory, kiedy to herbata zimowa zadziała jako napój rozgrzewający.

Zwolennicy klasycznych smaków

Do niewątpliwych klasyków należy herbata czarna, którą ma w ofercie każdy sklep z herbatami. Dostępnych jest jej wiele rodzajów w tym mieszanki aromatyzowane do których zalicza się earl grey. Jest to chyba najbardziej popularny na świecie rodzaj herbaty, produkowany w Chinach, Indiach a także na Sri Lance. Z dużym prawdopodobieństwem skosztował jej każdy, kto pije herbatę. Swoją nazwę zawdzięcza Karolowi II Earl Grey, a charakterystyczny aromat olejkowi z bergamotki. Dzięki temu dodatkowi herbata ma lżejszy smak oraz wykazuje właściwości przeciwzapalne i antystresowe. Ponadto regularne spożycie herbaty earl grey obniża ciśnienie krwi, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, ułatwia trawienie, a dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy wykazuje działanie antynowotworowe.

Niepowtarzalny smak earl grey

Obok pozytywnego wpływu na organizm ten gatunek herbaty charakteryzuje niepowtarzalny mocny smak z cytrusowymi nutami. Aby wydobyć wszystkie walory smakowe należy zadbać o prawidłowy sposób przygotowania naparu. W tym celu porcję herbaty zalewamy wodą o temperaturze 100 stopni Celsjusza i parzymy pod przykryciem do 3 minut.

Każdy miłośnik herbaty może sobie indywidualnie dobrać ulubioną kompozycję. Gdyż poza klasyczną herbatą earl grey dostępne są również inne kompozycje smakowe z dodatkiem jaśminu, cytryny, pomarańczy, kwiatów róży oraz bławatka. Aby móc w pełni rozkoszować się smakiem i aromatem napoju, należy wybierać najlepsze herbaty. Będą one charakteryzowały się liśćmi podobnej wielkości o brązowej lub brązowo – czarnej barwie. Natomiast napar uzyskany z takiej mieszanki powinien być klarowny bez zanieczyszczeń, o intensywnej brązowej barwie.