Masala chai - herbata na jesień
Nie da się ukryć, że jesienią znacznie bliżej nam do herbat niż w jakąkolwiek inną porę roku. Chętniej sięgamy po różne herbaty świata, w tym masala chai. Nic w tym dziwnego, gdyż napoje te potrafią być niesamowicie smaczne i rozgrzewające. Istnieje wiele gatunków herbat, które mogą być przyrządzane na rozmaite sposoby, z różnymi dodatkami. Z całą pewnością, jednym z rodzajów herbat, którym warto byłoby zainteresować się jesienią jest masala chai.
Czym charakteryzuje się masala chai?
Ta herbata charakteryzuje się niewątpliwie wyrazistym i dość ostrym smakiem. Możemy ją z całą pewnością zaklasyfikować do grupy: herbaty świata, ze względu na jej rosnącą popularność nie tylko w samych Indiach, ale i w Europie. Do jej przygotowania należy użyć kilku składników, przy czym trzeba pamiętać, że dodanie niektórych z nich jest opcjonalne. Chcąc przygotować ten aromatyczny indyjski napar na pewno będziemy potrzebować czarnej herbaty, na przykład earl grey. Jednym z podstawowych dodatków jest również mleko. Osoby będące na diecie wegańskiej z powodzeniem mogą zastąpić mleko krowie migdałowym czy owsianym. Herbata ta powinna być słodka, dlatego warto dodać do niej miód, syrop z agawy lub cukier. Oczywiście smak tego rodzaju herbaty w znaczącej mierze zależy od przypraw, które do niej dodamy.
Inny rodzaj herbaty
Dla osób, które przepadają za wyrazistymi smakami, świetną opcją będzie herbata z imbirem. Imbir zawiera wiele cennych właściwości. Wzmacnia odporność oraz działa bakteriobójczo, dlatego będzie niezastąpiony jesienią, gdy odporność naszego organizmu się zmniejsza. Do tej herbaty możemy dodać także inne przyprawy, takie jak kardamon, cynamon czarny pieprz czy nasiona kolendry. Przygotowanie napoju nie jest zbyt skomplikowanie i polega na podgrzaniu na wolnym ogniu przypraw wraz z miodem czy cukrem. Następnie do substancji słodzącej i przypraw dodaje się zaparzoną wcześniej herbatę oraz mleko. Wszystkie składniki trzeba doprowadzić do wrzenia, a następnie zaparzać pod przykryciem przez kilka minut. Napój jest gotowy do picia zaraz po lekkim przestygnięciu.