oolong

Pomiędzy herbatą czarną a zieloną

Chińska herbata oolong jest jedną z najbardziej specyficznych odmian. Wynika to z faktu złożoności procesów jakim jest poddawana, aby uzyskać jej wyjątkowy i pełny owocowo-kwiatowy smak. Wpływają one również na jej charakterystyczny wygląd. Zwinięte brzegi liścia przez swój kolor wskazują na herbatę czarną. Natomiast środkowe części, po rozwinięciu wyglądają zupełnie jak zielona herbata. Co więcej, zgadza się to z rzeczywistością. Odmiana ta jest bowiem na środku skali pomiędzy herbatą czarną, a zieloną. Dzieje się to głównie przez fakt nagłego przerwania jej fermentacji. W rezultacie, nosi ona miano herbaty półoksydowanej. Sam oolong natomiast potocznie nazywany jest herbatą niebieską. Podkreśla się to dość często, oferując mieszanki z dodatkiem kwiatu klitorii, przez który napar faktycznie przyjmuje szmaragdową barwę.

Herbata oolong ma niejedno oblicze

Istnieje wiele różnych rodzajów oolongów. Dobrze zaopatrzony sklep z herbatami powinien mieć w asortymencie kilka z nich. Herbacianym koneserom na pewno przypadnie do gustu oolong Da Hong Pao prosto z gór Wuyi Shan w Chinach. Wprawne podniebienia wyczują w nim aromat palonego brązowego cukru wpadający w karmel. Lżejszymi, ale wciąż ciekawymi propozycjami jest wersja milk oolong o mlecznych nutach oraz wersja z dodatkiem owoców - pomarańczy lub mango. Serca wielu smakoszy podbija natomiast herbata oolong yasmine, która nabrała niezwykłego smaku i aromatu jaśminu za sprawą długotrwałego leżakowania w ich towarzystwie. Za najlepsze herbaty uważa się jednak wersje bez dodatków, w których wyczuć można pełnię smaku czystej odmiany. W związku z tym, warto jest spróbować większej ilości rodzajów, by poznać swojego faworyta. Świetnym rozwiązaniem jest więc zakupiony zestaw herbat. Pozwoli on bowiem przetestować poszczególne aromaty osobno lub jeden po drugim. Pomoże to w przygotowaniu zestawienia smaków i wykryciu małych, ale wpływających na całokształt odczuć niuansów smakowych.

Cierpliwa herbata wybaczająca błędy

Sposób przygotowania herbaty oolong wpływa również na jej charakter. Należy ona do zbioru tzw. herbat cierpliwych. Oznacza to odporność na błędy w zaparzaniu, które mogą przytrafić się nowicjuszom. To także możliwość jej wielokrotnego zalewania, by cieszyć się kolejną porcją naparu. Nie wpływa to znacząco na głębię jej smaku, co jest niewątpliwie dość niespotykane. Inne herbaty świata w większości nadają się maksymalnie do jednego lub dwóch zaparzeń, po czym stają się niesmaczne.