herbata jaśminowa

Herbata jaśminowa

Aromatyzowane herbaty zyskują coraz większą popularność wśród Polaków. Sam proces tworzenia aromatyzowanej herbaty jest prosty, gdyż liście herbaty bardzo łatwo przejmują zapach składnika. Przykładem takiej herbaty może być herbata jaśminowa. Na rynku pojawia się coraz więcej sztucznie aromatyzowanych herbat, które smakują dość chemicznie i zdecydowanie nie przypominają smacznej, wysokiej jakości herbaty aromatyzowanej.

Herbaty aromatyzowane

 Najpopularniejszych rodzajem naturalnie aromatyzowanej herbaty jest herbata jaśminowa. Jest to herbata zielona do której dodaje się kwiaty jaśminu, aby uzyskała swój niesamowity aromat. Herbata jaśminowa powstała w Chinach i obecnie jest jednym z najpopularniejszych rodzajów herbat na świecie, między innymi dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi oraz niesamowitych właściwościach uspokajających. Innym, nieco bliższym przykładem jest herbata Earl Grey. Powstała ona w Wielkiej Brytanii. Prawdziwa, najwyższej jakości herbata Earl Grey składa się z herbaty cejlońskiej oraz naturalnego olejku z bergamotki, który odpowiada za ten charakterystyczny aromat.

Herbata zielona

W Japonii natomiast ogromną popularnością cieszy się zielona herbata genmaicha do której dodaje się prażonego, brązowego ryżu, aby uzyskać wspaniały, ryżowy, nieco orzechowy posmak. Kolejny przykładem aromatyzowanej herbaty jest Masala Chai. Jest to herbata powstała w Indiach do której dodaje się kardamon, imbir i goździki. Bardzo często używa się również wielu innych dodatków, w zależności od regionu. W Masala Chai można więc znaleźć również migdały, szafran, pieprz, cynamon, kolendrę, gałkę muszkatową, kardamon, liść  laurowy, kumin, anyż, czy koper włoski.

W internetowych sklepach zajmujących się sprzedażą wysokiej jakości herbat znaleźć wiele wspaniałych naturalnie aromatyzowanych herbat. Kupowanie sztucznie aromatyzowanych herbat etylowaniliną lub aldehydem C - 17, czy aldehydem C - 18 jest kompletnie bezsensowne i przede wszystkim szkodliwe dla naszego zdrowia.