herbaty owocowe

Napary owocowe

Herbata to nie tylko rytuał parzenia oraz picia, ale przede wszystkim źródło cennych składników. Czy aby na pewno? O ile zielona herbata wykazuje wiele właściwości pożądanych m.in. schładza organizm czy przyspiesza trawienie, o tyle granulowane herbaty nie mają nic wspólnego ze zdrowiem. Na pierwszy rzut oka widać brak powiązań z herbatą, a znajdujące się w opakowaniu granulki bardziej przypominają sproszkowana karmę niż napój. Z resztą żadne wrażenia zmysłowe nie działają na plus tego produktu. Zapach granulowanych herbat owocowych przypomina laboratorium chemiczne, co potwierdza tylko smak wzbogacony sztucznymi dodatkami mającymi przypominać wyróżnione w nazwie owoce. Aby dopełnić moc wrażenia, wystarczy przeanalizować skład wybranego rodzaju takiego płynu. Dobra herbata, to z pewnością nie herbata granulowana.

Herbata granulowana

Na pierwszym miejscu w składzie produktu znajduje się cukier. Żaden sklep z herbatami nie będzie posiadał tego "chemicznego specyfiku" w swoim asortymencie, ponieważ artykuł przypomina herbatę tylko  z nazwy. Oto przykładowy skład herbaty granulowanej: cukier, glukoza, cukier trzcinowy (10%), regulator kwasowości - kwas cytrynowy, sok cytrynowy (0,4%) odtworzony z suszonego soku cytrynowego, ekstrakt herbaty czarnej (0,1%), barwnik - E 150d, aromat, witamina C. Tylko trzy pierwsze pozycje to różnego rodzaju cukry, który stanowią większą część składu. Pozostałe elementy wcale nie zachęcają do zakupu. Nic więc dziwnego, że kaloryczność tego napoju wynosi około 400 kcal na 100 gramów, co jest równoważne ze zjedzeniem batonika lub pączka. Czy naprawdę warto tracić pieniądze, by truć własny organizm, nie dostarczając w zamian żadnych składników odżywczych, a podając jedynie puste kalorie? Rynek herbaciany przesycony jest różnorodnymi herbatami z całego świata, dzięki którym można poznawać orientalne smaki lub niecodzienne połączenia składników. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie klasyczna herbata czarna.