oolong

Pomiędzy herbatą czarną a zieloną

Chińska herbata oolong jest jedną z najbardziej specyficznych odmian. Wynika to z faktu złożoności procesów jakim jest poddawana, aby uzyskać jej wyjątkowy i pełny owocowo-kwiatowy smak. Wpływają one również na jej charakterystyczny wygląd. Zwinięte brzegi liścia przez swój kolor wskazują na herbatę czarną. Natomiast środkowe części, po rozwinięciu wyglądają zupełnie jak zielona herbata. Co więcej, zgadza się to z rzeczywistością. Odmiana ta jest bowiem na środku skali pomiędzy herbatą czarną, a zieloną. Dzieje się to głównie przez fakt nagłego przerwania jej fermentacji. W rezultacie, nosi ona miano herbaty półoksydowanej. Sam oolong natomiast potocznie nazywany jest herbatą niebieską. Podkreśla się to dość często, oferując mieszanki z dodatkiem kwiatu klitorii, przez który napar faktycznie przyjmuje szmaragdową barwę.

Herbata oolong ma niejedno oblicze

Istnieje wiele różnych rodzajów oolongów. Dobrze zaopatrzony sklep z herbatami powinien mieć w asortymencie kilka z nich. Herbacianym koneserom na pewno przypadnie do gustu oolong Da Hong Pao prosto z gór Wuyi Shan w Chinach. Wprawne podniebienia wyczują w nim aromat palonego brązowego cukru wpadający w karmel. Lżejszymi, ale wciąż ciekawymi propozycjami jest wersja milk oolong o mlecznych nutach oraz wersja z dodatkiem owoców - pomarańczy lub mango. Serca wielu smakoszy podbija natomiast herbata oolong yasmine, która nabrała niezwykłego smaku i aromatu jaśminu za sprawą długotrwałego leżakowania w ich towarzystwie. Za najlepsze herbaty uważa się jednak wersje bez dodatków, w których wyczuć można pełnię smaku czystej odmiany. W związku z tym, warto jest spróbować większej ilości rodzajów, by poznać swojego faworyta. Świetnym rozwiązaniem jest więc zakupiony zestaw herbat. Pozwoli on bowiem przetestować poszczególne aromaty osobno lub jeden po drugim. Pomoże to w przygotowaniu zestawienia smaków i wykryciu małych, ale wpływających na całokształt odczuć niuansów smakowych.

Cierpliwa herbata wybaczająca błędy

Sposób przygotowania herbaty oolong wpływa również na jej charakter. Należy ona do zbioru tzw. herbat cierpliwych. Oznacza to odporność na błędy w zaparzaniu, które mogą przytrafić się nowicjuszom. To także możliwość jej wielokrotnego zalewania, by cieszyć się kolejną porcją naparu. Nie wpływa to znacząco na głębię jej smaku, co jest niewątpliwie dość niespotykane. Inne herbaty świata w większości nadają się maksymalnie do jednego lub dwóch zaparzeń, po czym stają się niesmaczne.

masala chai

Masala chai - herbata na jesień

Nie da się ukryć, że jesienią znacznie bliżej nam do herbat niż w jakąkolwiek inną porę roku. Chętniej sięgamy po różne herbaty świata, w tym masala chai. Nic w tym dziwnego, gdyż napoje te potrafią być niesamowicie smaczne i rozgrzewające. Istnieje wiele gatunków herbat, które mogą być przyrządzane na rozmaite sposoby, z różnymi dodatkami. Z całą pewnością, jednym z rodzajów herbat, którym warto byłoby zainteresować się jesienią jest masala chai.

Czym charakteryzuje się masala chai?

Ta herbata charakteryzuje się niewątpliwie wyrazistym i dość ostrym smakiem. Możemy ją z całą pewnością zaklasyfikować do grupy: herbaty świata, ze względu na jej rosnącą popularność nie tylko w samych Indiach, ale i w Europie. Do jej przygotowania należy użyć kilku składników, przy czym trzeba pamiętać, że dodanie niektórych z nich jest opcjonalne. Chcąc przygotować ten aromatyczny indyjski napar na pewno będziemy potrzebować czarnej herbaty, na przykład earl grey. Jednym z podstawowych dodatków jest również mleko. Osoby będące na diecie wegańskiej z powodzeniem mogą zastąpić mleko krowie migdałowym czy owsianym. Herbata ta powinna być słodka, dlatego warto dodać do niej miód, syrop z agawy lub cukier. Oczywiście smak tego rodzaju herbaty w znaczącej mierze zależy od przypraw, które do niej dodamy.

Inny rodzaj herbaty

Dla osób, które przepadają za wyrazistymi smakami, świetną opcją będzie herbata z imbirem. Imbir zawiera wiele cennych właściwości. Wzmacnia odporność oraz działa bakteriobójczo, dlatego będzie niezastąpiony jesienią, gdy odporność naszego organizmu się zmniejsza. Do tej herbaty możemy dodać także inne przyprawy, takie jak kardamon, cynamon czarny pieprz czy nasiona kolendry. Przygotowanie napoju nie jest zbyt skomplikowanie i polega na podgrzaniu na wolnym ogniu przypraw wraz z miodem czy cukrem. Następnie do substancji słodzącej i przypraw dodaje się zaparzoną wcześniej herbatę oraz mleko. Wszystkie składniki trzeba doprowadzić do wrzenia, a następnie zaparzać pod przykryciem przez kilka minut. Napój jest gotowy do picia zaraz po lekkim przestygnięciu.

rooibos

Rooibos

Rooibos jest swoistą herbatą o zabarwieniu czerwonym, pochodzącą z Afryki. Posiada ona bardzo dużo pozytywnych właściwości, które są przydatne na co dzień. Napar z liści aspalatu prostego czyli inaczej Rooibos jest bardzo popularny w Afryce. Inna nazwa tej herbaty to czerwonokrzew. Jest ona uprawiana tylko i wyłącznie w 1 obszarze Republiki Południowej Afryki. Charakteryzuje się łagodnym smakiem, piękną rubinową barwą oraz bardzo dobrymi właściwościami prozdrowotnymi.

Właściwości herbaty Rooibos

Herbata Rooibos pozwala tworzyć wyjątkowe napary ziołowe, które mają bardzo ciekawe właściwości. Podstawowym zastosowaniem tego rodzaju herbaty jest stosowanie jej przy różnego rodzaju schorzeniach związanych z przewodem pokarmowym. W swoim składzie posiada związki polifenolowe, które mają bardzo dobre działanie przeciwzapalne oraz przeciwskurczowe. Może być ona stosowana jako skuteczny środek na kolki u niemowląt. Kolejną zaletą tej herbaty jest to, że zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy. Dzięki temu spowalnia starzenie się organizmu oraz zwalcza wolne rodniki mające wpływ na powstawanie chorób cywilizacyjnych. Wyciągi z tej rośliny są także bardzo popularne w kosmetyce. Posiadają właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne czy też przeciwzapalne. Dlatego też herbata Rooibos stosuje się podczas leczenia trądziku, egzemy czy też poparzeń słonecznych.

Kiedy pić herbatę Rooibos

Najważniejszą różnicą pomiędzy tą herbatą a herbatami zielonymi czy też czarną jest fakt, że nie zawiera kofeiny. Dzięki temu nie pobudza organizmu oraz nie przeszkadza w zasypianiu. Także bez problemów herbatę tą można spożywać wieczorem przed snem. W związku z tym również napar przygotowany z czerwonokrzewu może być bez problemów stosowany przez dzieci, kobiety w ciąży czy też kobiety karmiące piersią. Dostępna jest zarówno w postaci saszetek jak i liści.

herbaty owocowe

Napary owocowe

Herbata to nie tylko rytuał parzenia oraz picia, ale przede wszystkim źródło cennych składników. Czy aby na pewno? O ile zielona herbata wykazuje wiele właściwości pożądanych m.in. schładza organizm czy przyspiesza trawienie, o tyle granulowane herbaty nie mają nic wspólnego ze zdrowiem. Na pierwszy rzut oka widać brak powiązań z herbatą, a znajdujące się w opakowaniu granulki bardziej przypominają sproszkowana karmę niż napój. Z resztą żadne wrażenia zmysłowe nie działają na plus tego produktu. Zapach granulowanych herbat owocowych przypomina laboratorium chemiczne, co potwierdza tylko smak wzbogacony sztucznymi dodatkami mającymi przypominać wyróżnione w nazwie owoce. Aby dopełnić moc wrażenia, wystarczy przeanalizować skład wybranego rodzaju takiego płynu. Dobra herbata, to z pewnością nie herbata granulowana.

Herbata granulowana

Na pierwszym miejscu w składzie produktu znajduje się cukier. Żaden sklep z herbatami nie będzie posiadał tego "chemicznego specyfiku" w swoim asortymencie, ponieważ artykuł przypomina herbatę tylko  z nazwy. Oto przykładowy skład herbaty granulowanej: cukier, glukoza, cukier trzcinowy (10%), regulator kwasowości - kwas cytrynowy, sok cytrynowy (0,4%) odtworzony z suszonego soku cytrynowego, ekstrakt herbaty czarnej (0,1%), barwnik - E 150d, aromat, witamina C. Tylko trzy pierwsze pozycje to różnego rodzaju cukry, który stanowią większą część składu. Pozostałe elementy wcale nie zachęcają do zakupu. Nic więc dziwnego, że kaloryczność tego napoju wynosi około 400 kcal na 100 gramów, co jest równoważne ze zjedzeniem batonika lub pączka. Czy naprawdę warto tracić pieniądze, by truć własny organizm, nie dostarczając w zamian żadnych składników odżywczych, a podając jedynie puste kalorie? Rynek herbaciany przesycony jest różnorodnymi herbatami z całego świata, dzięki którym można poznawać orientalne smaki lub niecodzienne połączenia składników. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie klasyczna herbata czarna.

herbata jaśminowa

Herbata jaśminowa

Aromatyzowane herbaty zyskują coraz większą popularność wśród Polaków. Sam proces tworzenia aromatyzowanej herbaty jest prosty, gdyż liście herbaty bardzo łatwo przejmują zapach składnika. Przykładem takiej herbaty może być herbata jaśminowa. Na rynku pojawia się coraz więcej sztucznie aromatyzowanych herbat, które smakują dość chemicznie i zdecydowanie nie przypominają smacznej, wysokiej jakości herbaty aromatyzowanej.

Herbaty aromatyzowane

 Najpopularniejszych rodzajem naturalnie aromatyzowanej herbaty jest herbata jaśminowa. Jest to herbata zielona do której dodaje się kwiaty jaśminu, aby uzyskała swój niesamowity aromat. Herbata jaśminowa powstała w Chinach i obecnie jest jednym z najpopularniejszych rodzajów herbat na świecie, między innymi dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi oraz niesamowitych właściwościach uspokajających. Innym, nieco bliższym przykładem jest herbata Earl Grey. Powstała ona w Wielkiej Brytanii. Prawdziwa, najwyższej jakości herbata Earl Grey składa się z herbaty cejlońskiej oraz naturalnego olejku z bergamotki, który odpowiada za ten charakterystyczny aromat.

Herbata zielona

W Japonii natomiast ogromną popularnością cieszy się zielona herbata genmaicha do której dodaje się prażonego, brązowego ryżu, aby uzyskać wspaniały, ryżowy, nieco orzechowy posmak. Kolejny przykładem aromatyzowanej herbaty jest Masala Chai. Jest to herbata powstała w Indiach do której dodaje się kardamon, imbir i goździki. Bardzo często używa się również wielu innych dodatków, w zależności od regionu. W Masala Chai można więc znaleźć również migdały, szafran, pieprz, cynamon, kolendrę, gałkę muszkatową, kardamon, liść  laurowy, kumin, anyż, czy koper włoski.

W internetowych sklepach zajmujących się sprzedażą wysokiej jakości herbat znaleźć wiele wspaniałych naturalnie aromatyzowanych herbat. Kupowanie sztucznie aromatyzowanych herbat etylowaniliną lub aldehydem C - 17, czy aldehydem C - 18 jest kompletnie bezsensowne i przede wszystkim szkodliwe dla naszego zdrowia.